ΑΝΑΤΑΡΑΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΝΕΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ YΠΟ ΨΗΦΙΣΗ

Στοιχεία από την Γενική Συνέλευση της PGEU και την Εκτελεστική Επιτροπή

Η Ελλάδα θα προταθεί μαζί με άλλες πέντε χώρες για την ανάληψη της προεδρίας της PGEU για το 2018.

Τα παραπάνω  ανακοινώθηκαν από την Γενική Γραμματέα της PGEU κυρίας Svarcaite στην συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής που μετέχει από 1.1.2017 και η Ελλάδα.  Οι υποψηφιότητες θα ανακοινωθούν στην Γενική Συνέλευση  που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που έγινε στην διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης των Ευρωπαίων Φαρμακοποιών την επόμενη μέρα στις 16 Μαρτίου 2017, η Commission  προωθεί σχέδιο Οδηγίας το οποίο αφορά το λεγόμενο «τεστ αναλογικότητας» , το οποίο  επί της ουσίας επανεκτιμά με ποιοτικούς και ποσοτικούς στόχους την θέσπιση περιοριστικών κανόνων σε όλα τα επαγγέλματα .

Παρά την εξαίρεση των επαγγελμάτων υγείας στην Οδηγία Περί  Αναγνώρισης  των Επαγγελματικών Προσόντων η Δημόσια Υγεία περιλαμβάνεται πλέον στο Σχέδιο Οδηγίας. Έτσι  λοιπόν για τα επαγγέλματα υγείας τίθεται υπό  επανεκτίμηση σειρά περιοριστικών παραγόντων σύμφωνα με το τεστ αναλογικότητας , όπως είναι το είδος του επαγγέλματος,  ο σκοπός τους, ο βαθμός αυτονομίας των επαγγελματιών και το οικονομικό αποτέλεσμα  από τους περιορισμούς.

Είναι λοιπόν κατανοητό ότι ελλοχεύει ένας μεγάλος κίνδυνος ανατροπής των όποιων  περιοριστικών κανόνων ισχύουν για τα επαγγέλματα υγείας  συμπεριλαμβανομένων και της υποχρεωτικότητας εγγραφής  στους Συλλόγους, άρα και η ύπαρξη των πρωτοβαθμίων και δευτεροβαθμίων οργάνων.

Mε κοινή ανακοίνωση τους στις 18.1.2017  τα Ευρωπαϊκά Όργανα των Οδοντιάτρων (CED) , των Γιατρών (CPME) και των Φαρμακοποιών (PGEU)εξέφρασαν την πλήρη αντίθεσή τους στην υπο έκδοση Οδηγία η οποία αναμένεται να επικυρωθεί στα τέλη Μαΐου 2017.

Στην διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης μίλησε για το θέμα ο κ. Μάρτιν Φρόνχ Επικεφαλής του Τμήματος Επαγγελματικών Ικανοτήτων και δεξιοτήτων της Γενική Διεύθυνσης Ανάπτυξης της Ε.Ε. , ο οποίος δεν πείσθηκε παρά τις αντιρρήσεις ακόμη και των Γερμανών συμπατριωτών του για την αναγκαιότητα της εξαίρεσης των επαγγελματιών υγείας από την υπό κατάρτιση Οδηγία.

O κ. Φρόνχ  διατήρησε την σκληρή στάση ακόμη και όταν οι αυστριακοί εκπρόσωποι τόνισαν πως λόγω αυτών των πολιτικών της Ε.Ε. ακόμη και η χώρα τους μπορεί να βγει εκτός της Ε.Ε. !

Το στίγμα το έδωσε αναφέροντας χαρακτηριστικά πως  «όταν κάνετε κανόνες στην άσκηση του επαγγέλματος θα πρέπει να επιβεβαιώνετε τον στόχο του νομοθετήματος»

Μάλιστα ξεκίνησε με την παρακάτω παρουσίαση η οποία αναφέρει το ερώτημα σχετικά με το τεστ αναλογικότητας αν πιστεύουν πως τέτοιου είδους οδηγίες θα πρέπει να είναι υποχρεωτικές για τις εθνικές αρχές; Και το 74% απάντησε ναι.

Η Ισπανική αντιπροσωπεία  ανέφερε χαρακτηριστικά πως η δημόσια υγεία είναι θεμελιώδες αγαθό. Θέλουμε προστασία στο υψηλότερο επίπεδο . Γιατί δεν σκεφθήκατε να εξαιρέσετε τα  επαγγέλματα υγείας;

Martin Fronh :  «Η δημόσια υγεία  είναι ένας από τους τρεις  λόγους που  συνιστούν λόγο διακριτικής μεταχείρισης. Όμως δεν υπάρχει λόγος να εξαιρεθούν. Οι εξαιρέσεις κάνουν τους κανόνες ασαφείς . Και υπάρχουν και άλλα επαγγέλματα που με το πρόσχημα αυτό μπορούν να ζητήσουν να εξαιρεθούν».

Η ελληνική αντιπροσωπεία έβαλε την πρόταση εκτός από την διατύπωση σχετικών τροπολογιών να καταρτισθεί Ψήφισμα στο οποίο να εκφράζονται οι αντιρρήσεις.

Τελικά αποφασίσθηκε να επικαιροποιηθεί το Ψήφισμα που συνέταξαν οι τρεις Ευρωπαϊκοί Σύλλογοι.

Η συνέλευση ξεκίνησε με την έγκριση του  προϋπολογισμού της PGEU και έγινε αναφορά στο πρόβλημα Βοσνίας Ερζεγοβίνης που δεν έχει πληρώσει τη συνδρομή της και αποφασίσθηκε σε περίπτωση που δεν ανταποκριθεί να διαγραφεί από μέλος.

Ακολούθως έγινε συζήτηση για την στρατηγική της PGEU όπως συζητήθηκε στην συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής τον Φεβρουάριο Ο Άγγλος πρόεδρος της PGEU είπε μεταξύ άλλων πως «Το περιβάλλον της Ευρώπης αλλάζει και γι αυτό να διασφαλίσουμε ότι η οργάνωση μας είναι ισχυρή . Να δούμε πιο μακριά την Ευρώπη. Να εξετάσει την παρούσα κατάσταση και να «σαρώσει» τα δεδομένα.

Συμπλήρωσε πως πρέπει να έχουμε δύο  ενότητες:  Όραμα και αποστολή 
και Δομή και διακυβέρνηση. Μέχρι Απρίλιο και Μάιο θα ολοκληρωθεί. Και η παρουσίαση θα γίνει  μέσα στην επόμενη ΓΣ του Ιουνίου.

Η γενική γραμματέας κυρία Jurate  Svarcaite  επεσήμανε πως  «Κοντεύουμε στο τέλος της θητείας  του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δεδομένου ότι οι  Ευρωεκλογές είναι το  2019 οπότε η στρατηγική θα μας πάει στο τέλος της θητείας άρα θα είναι για τα  επόμενα 3 χρόνια.

Τέλη Μαρτίου θα παρουσιασθεί η Λευκή Βίβλος με αφορμή την 60η επέτειο για την ίδρυση της Σε αυτήν περιέχονται  κάποια σενάρια για την ΕΕ των 27. Ένα σενάριο είναι ότι η Ε.Ε. μπορεί να  μειώσει την εμπλοκή της στην Δημόσια Υγεία. Περιορίζοντάς την μόνο στην εγχώρια αγορά. Ένα άλλο σενάριο είναι η  Ευρώπη πολλαπλών ταχυτήτων».

Για τα κτηνιατρικά φάρμακα αναμένεται να αναθεωρηθεί η θέση της ΕΕ το δεύτερο εξάμηνο του 2017 όπου για τα Μη Συνταγογραφούμενα Κτηνιατρικά Φάρμακα έχει εγκριθεί η πώληση μέσω διαδικτύου  ενώ αναμένεται να εγκριθεί και η πώληση τους από τα σούπερ μαρκετ. Φυσικά τα περισσότερα κράτη είναι κατά των εξελίξεων αυτών

Για τον ΦΠΑ ανέφεραν πως πρόκειται για  μια υπόθεση που παρακολουθεί η PGEU. Η κομισιόν δημοσίευσε το σχέδιο δράσης τον Απρίλιο του 2016.Εγινε  συνάντηση με τον  επικεφαλής του αρμοδίου  τμήματος η αναθεώρηση του χαμηλού ΦΠΑ θα λάβει χωρα τον Σεπτέμβριο του 2017.

Οι οδοντιατρικές υπηρεσίες δεν υπάγονται στον ΦΠΑ ενώ  οι υπηρεσίες των φαρμακείων δεν είναι σε αυτές που θα μπορούσαν να εξαιρεθούν. Μέχρι το 2021 θα ολοκληρωθεί το σύστημα για την εξέταση του ΦΠΑ  . Τα μέχρι τώρα δεδομένα δείχνουν ότι θα επιβάλλεται ανάλογα με την χωρα προορισμού  ενώ για τις μικρές επιχειρήσεις όταν ο ετήσιος τζίρος είναι κάτω των 10.000 ευρώ θα μπορούν να επιβαρύνουν τον ΦΠΑ από την χώρα προέλευσης

Για την τιμολόγηση των φαρμάκων  υπάρχει η τάση να γίνονται πιο αυστηρές διαπραγματεύσεις. Χαρακτηριστικά αναφέρθηκε πως έχουν γίνει τα εξής γκρουπ για διαπραγματεύσεις με τις εταιρείες : Ρουμανία και  Βουλγαρία  και Πολωνία, Ουγγαρία Τσεχία και Σλοβακία ενώ σε επίπεδο υπουργών Υγείας η Ελλάδα , συνεργάζεται με την Ιταλία, την  Πορτογαλία και την Μάλτα.

Θετικά είναι τα αποτελέσματα από την διένεξη με τους παρασκευαστείς γενοσήμων σχετικά με την ιδιοκτησία των δεδομένων για την χορήγηση  φαρμάκων. Τελικά μετά σχετική γνωμοδότηση δικηγορικού γραφείου για λογαριασμό της PGEU , η MFE (παρασκευαστές ) απέσυρε τους ισχυρισμούς τους.  

Τέλος η νομική σύμβουλος  της PGEU κυρία  Carolina Martinez Berganda έκανε αναφορά σε διαφορές υποθέσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη.

ΠΡΟΣΟΧΗ : Σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες από την κυρία Carolina Berganza , Νομική Σύμβουλο της PGEU , σε πολιτικό επίπεδο θα συζητηθεί από τους αρμόδιους υπουργούς στην Eπιτροπή Ανταγωνισμού στις 29 Μαΐου, ενώ η ψήφιση  υπολογίζεται  τον Νοέμβριο του 2017 με καταληκτική ημερομηνία υποβολής των παρατηρήσεων τα μέσα Σεπτεμβρίου του 2017

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΛΟΥΡΑΝΤΟΣPosted by admin