ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΣΤ. ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗΝ HELLENIC MAIL: Η ΥΓΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΙΟ ΠΟΛΥΤΙΜΟ ΑΓΑΘΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΠΙΔΕΧΕΤΑΙ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ

Στη χώρα που γεννήθηκαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες που συμβολίζουν την άμιλλα και τον πολιτισμό.
Στη χώρα που γεννήθηκε η Δημοκρατία και τα κοινωνικά δικαιώματα, η Υγεία καταργείται. Οι ασθενείς μένουν χωρίς Φαρμακευτική Περίθαλψη.
Οι ελλείψεις φαρμάκων και των φαρμάκων υψηλού κόστους, είναι μόνο η αρχή για την ταλαιπωρία που πρόκειται να υποστεί ο Έλληνας Πολίτης, ο Έλληνας Ασθενής. Πίσω από τα νούμερα, γιατί πλέον όλα με τον τρόπο αυτό μετριούνται, κρύβεται η σκοπιμότητα.
Κάποιοι λοιπόν στον βωμό των αριθμών διέλυσαν τον ιστό της Υγείας και του Κοινωνικού Κράτους, υπογράφοντας το Μνημόνιο και κρύβοντας με μεγάλη δεξιοτεχνία τα νούμερα.
Το ζητούμενο νούμερο για τη δαπάνη του φαρμάκου είναι 2.88 δις για το 2012. Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε αφήσει το τοπίο θολό όσον αφορά τον ΦΠΑ και τα φάρμακα για τους βαρέως πάσχοντες.
Όμως η αλήθεια είναι ότι στα 2.88 δις συμπεριλαμβάνεται και ο ΦΠΑ. Στην οδό Αριστοτέλους, κάποιοι  εντέχνως δεν το είχαν ανακοινώσει και το έκρυβαν από τον ελληνικό λαό. Ο ΦΠΑ που αντιστοιχεί είναι περίπου 200 εκατομμύρια ευρώ.
Το ποσό που θα υπερβούμε για τα φάρμακα των βαρέως πασχόντων είναι 600 εκατομμύρια ευρώ. Δηλαδή τελικά η φαρμακευτική δαπάνη δεν πρέπει να ξεπερνά τα 2.1 δις ευρώ.
Το πρόβλημα που έχει προκύψει με την υπέρβαση κατά 50 εκατομμύρια τον μήνα για τα φάρμακα υψηλού κόστους από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και τα ιδιωτικά φαρμακεία, φαίνεται άλυτο.
Για τα ίδια φάρμακα τα νοσοκομεία έχουν υπερβεί κατά πολύ την φαρμακευτική δαπάνη παρά το γεγονός ότι είχε γίνει συμφωνία με τις φαρμακοβιομηχανίες. Όλα αυτά αγνοώντας τον ανθρώπινο παράγοντα και δίνοντας σημασία στα νούμερα. 
Η πολιτεία ευελπιστεί σε επιστροφή χρημάτων στα ασφαλιστικά ταμεία από τις φαρμακοβιομηχανίες μέσω rebate και clow back.
Οι φαρμακοποιοί από τα συνεχόμενα Δελτία Τιμών, δέκα τον αριθμό, για το προηγούμενο χρονικό διάστημα, από το rebate, από τα οφειλόμενα του 2011, και  λόγω της ελλιπούς χρηματοδότησης του ΕΟΠΥΥ, βρίσκονται στο όριο της βιωσιμότητας. Στην ίδια τραγική κατάσταση βρίσκονται τα νοσοκομεία και οι υπόλοιποι πάροχοι υγείας.
Στο άλλο μέτωπο βρίσκονται οι ασφαλισμένοι οι οποίοι έχουν πληρώσει τις εισφορές τους, οι οποίοι βρίσκονται σε δυσχερή θέση γιατί γνωρίζουν ότι θα στερηθούν τα φάρμακά τους από τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις που θα σφίξουν ακόμη περισσότερο τα «λουριά».
Από την άλλη πλευρά υπάρχει το θέμα της συμμετοχής των ασφαλισμένων. Στη χώρα μας μεσοσταθμικά είναι 9%. ενώ στην Ευρώπη είναι 40%. Όμως στην Ευρώπη το ποσοστό συμμετοχής ακολουθεί το φάρμακο και όχι την ασθένεια. Βέβαια -και αυτό πρέπει να ληφθεί υπόψιν- ο Έλληνας πολίτης έχει υποστεί δραματική μείωση μισθών και συντάξεων, ή είναι άνεργος ή υποαπασχολείται. 
Και σαν να μην έφτανε αυτό, κάποιοι συνεχίζουν να σκέπτονται πονηρά σε βάρος του έλληνα ασθενή  για να πετύχουν το… μαγικό νούμερο των 2.1 δις. Χρησιμοποιούν τη δραστική ουσία, η οποία θα έλθει ως η σωτηρία, από τις Ινδίες, την Κίνα, το Μπαγκλαντες και όλες τις χώρες που δεν έχουν κανένα έλεγχο. Και βέβαια ο ΕΟΦ θα αδυνατεί να ελέγξει τις αθρόες εισαγωγές διότι υπάρχει σοβαρότατη έλλειψη προσωπικού .
Ο περιβόητος κ. Λοβέρδος έβαλε κάποιους να στείλουν επιστολή στον κ. Τhomsen και να ζητούν την εφαρμογή της δραστικής ουσίας. Οι ίδιοι την κοινοποίησαν  στον Υπουργό για να μην κινήσουν υποψίες.
Ο Έλληνας πολίτης και το Κοινωνικό Κράτος υφίστανται ένα ιδιότυπο διωγμό . Η Υγεία είναι το πιο πολύτιμο αγαθό και δεν επιδέχεται ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ. Η κυβέρνηση Σαμαρά και ο νέος Υπουργός Υγείας θα πρέπει να εφαρμόσουν το Μνημόνιο βρίσκοντας ισοδύναμα μέτρα χωρίς να χάσει ο Έλληνας Πολίτης τα προνόμια στην  Υγεία του.

ΣΤΕΛΙΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ
ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ


Posted on Δευτέρα, 24 Σεπτεμβρίου 2012
Return  


 
το Blog του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου