Ο "ΠΡΩΤΕΪΚΟΣ" ΕΟΠΥΥ ΚΑΙ ΤΟ "ΣΥΜΠΛΕΓΜΑ ΤΟΥ ΙΚΑΡΟΥ"

Γράφει ο Γιώργος Κιοσές

Η Ελληνική γλώσσα, η ελληνική μυθολογία και Ιστορία έχει δώσει χιλιάδες λέξεις και προτάσεις για τον χαρακτηρισμό διαφόρων παθήσεων, ασθενειών και καταστάσεων της ανθρώπινης ψυχής και σώματος.

Έψαξα πολύ για να βρω δύο από αυτές οι οποίες να χαρακτηρίζουν την τραγικότητα, την επιπολαιότητα και την χωρίς λόγο ταχύτατη εφαρμογή της ύπαρξης ενός μόνο ασφαλιστικού φορέα στη χώρα μας, από τον οποίο θα εξαρτώνται 9.500.000 ασφαλισμένων Ελλήνων.

Η ύπαρξη δεκάδων ασφαλιστικών φορέων κόστιζε πολλά στη χώρα μας, όμως η βιαστική και λανθασμένη ενοποίηση προβληματικών, πολύ προβληματικών και ελάχιστων υγιών ταμείων σε ένα φορέα αποδείχτηκε καταστροφική.

Αντί να εξελίξουν τα ασφαλιστικά ταμεία σε ένα σύγχρονο φορέα παροχής αναβαθμισμένης περίθαλψης δημιούργησαν ένα «πρωτεϊκό» φορέα.
(πρωτεϊκός: λέξη που χρησιμοποιείται για να δηλώσει νοσήματα που μπορούν να εμφανιστούν με κλινική ποικιλομορφία).

Ήδη στους πρώτους έξι μήνες της λειτουργίας του ο ΕΟΠΥΥ εμφανίζει μηνύματα που δεν μας αφήνουν να είμαστε αισιόδοξοι για το μέλλον του.

Ποιa είναι αυτά;

- Αδυναμία πληρωμών σε φαρμακεία
- Αδυναμία πληρωμών σε προμηθευτές νοσοκομείων
- Αδυναμία πληρωμής ιατρικών επισκέψεων
- Αδυναμία πληρωμών διαγνωστικών εξετάσεων.
- Αδυναμία αποπληρωμής παλαιών χρεών των ενοποιημένων ταμείων, τα οποία ανέλαβε, όταν πήρε τα αποθεματικά τους.
- Αδυναμία χρηματοδότησης νοσοκομείων
- Αδυναμία χορήγησης ακριβών φαρμάκων από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, όταν σε αυτές τις ευαίσθητες ομάδες των ασθενών θα έπρεπε να ήταν πρώτη προτεραιότητα.

Δυστυχώς η μη ύπαρξη ορθών οικονομοτεχνικών μελετών και η μη ύπαρξη κονδυλίων για χρηματοδότηση ενός τόσο γιγαντιαίου εγχειρήματος έφερε τα σημερινά καταστροφικά αποτελέσματα.

Όμως φαίνεται ότι επικρατούσε στους ιθύνοντες το σχέδιο ενοποίησης των ταμείων το σύμπλεγμα του Ίκαρου (Icarus complex: σύνολο διανοητικών συγκρούσεων που χαρακτηρίζεται από δυσαναλογία μεταξύ της επιθυμίας κάποιου για επιτεύγματα και υλικά αγαθά και της δυνατότητάς του να τα επιτύχει.
ΟΣΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΤΟ ΧΑΣΜΑ ΕΠΙΔΙΩΞΕΩΝ ΚΑΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΩΝ τόσο μεγαλύτερη η αποτυχία).

Άλλο θέλω και είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και άλλο μπορώ.

ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Τώρα ο ΕΟΠΥΥ είναι ένα γεγονός.

Για την προστασία των ασφαλισμένων του ας τα αλλάξουν όλα για να τον στηρίξουν.

Ας δώσουν στον Ίκαρο «σιδερένια» και όχι «κέρινα» φτερά, διαφορετικά η τραγωδία είνα πολύ κοντά.

Ο νοών νοείτω.


Posted on Δευτέρα, 18 Ιουνίου 2012
Return  


 
το Blog του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου