ΠΕΤΡΟΣ ΑΓΡΑΦΙΩΤΗΣ: ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΚΜΕΣ - ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ

  Πέτρος Αγραφιώτης, φαρμακοποιός, μέλος Δ.Σ. Φ.Σ. Κορίνθου

Την περασμένη εβδομάδα αποφάσισα να κάνω μια επίσκεψη στην ΚΜΕΣ για να προσπαθήσω να λύσω κάποιες απο τις απορίες που δημιουργήθηκαν σε εμένα και σε πολλούς συναδέλφους μου φαντάζομαι, απο την περίφημη εγκύκλιο για την υποβολή των συνταγών μας .

 Ομολογώ ότι έφυγα απο εκεί κατά πολύ σοφότερος! Μάλλον τελικά τα πράγματα δεν είναι και τόσο σοβαρά και τα συμπεράσματα είναι πολύ χρήσιμα. Καταρχήν από την πρώτη κιόλας ματιά αντιλαμβάνεσαι πόσο μπορεί ένα βαρύ και γραφειοκρατικό σύστημα να δημιουργήσει προβλήματα σε μια μονάδα η οποία προσπαθεί με κάθε τρόπο να κάνει όσο μπορεί πιο σωστά και γρήγορα την δουλειά της! Μιλάμε για ένα χώρο γεμάτο κουτιά απο ταχύ-μεταφορές τα οποία θα πρέπει οι υπάλληλοι να κάνουν σλάλομ για να περάσουν ανάμεσα.

 Αυτό από μόνο του σε προκαλεί να καταλάβεις και να σκεφτείς πως μπορείς να χορηγήσεις φάρμακα σε ασθενή πέρα και έξω από τον μέχρι σήμερα τρόπο συνταγογράφησης, αλλά αυτό είναι ήδη ένα στάδιο μετά αφού πρώτα θα πρέπει να λύσουμε θεμελιώδη προβλήματα.

 

Οι υπεύθυνοι λοιπόν εκεί πολύ ευγενικά προσπάθησαν να μου εξηγήσουν ότι θέλησαν να ζητήσουν την βοήθεια μας ώστε να μπορέσουν να μειώσουν το χρόνο ελέγχου και καταχώρησης των συνταγών μας μηνιαίως. Εδώ θα ήθελα να κάνω γνωστό ότι ο όγκος των συνταγών μας μηνιαίως ανέρχεται στα 6.000.000 -πράγμα που αγνοούσα εντελώς- είναι σαφές λοιπόν ότι οι άνθρωποι αυτοί δεν έχουν το χρόνο και την πολυτέλεια του λάθους αλλα και της καθυστέρησης, πρότειναν λοιπόν αυτόν τον τρόπο κατάθεσης των συνταγών πιασμένες με λαστιχάκια γιατί το συρραπτικό δημιουργεί επιπλέον χρόνο στον ήδη μειωμένο χρόνο επεξεργασίας και ελέγχου των συνταγών. Φανταστείτε λοιπόν ενώ πρέπει να περάσουν τις συνταγές απο το scanner, κάποιος να κάθεται να αποσυρράπτει όλον αυτόν τον όγκο! Γιατί η επεξεργασία γίνεται σε όλα τα μέρη της συνταγής (συνταγή φαρμακείου, συνταγή γιατρού, συνοδευτικά έγγραφα) και όχι μόνο στην δική μας! Να θυμόμαστε πάντα το νούμερο των συνταγών που ανέφερα πριν.

 Εξήγησα βεβαίως στον κύριο υπεύθυνο την δυσπιστία των συναδέλφων μου και τους λόγους για τους οποίους αυτό υφίσταται και νομίζω ότι έγινα σαφής γιατί συμφώνησε μαζι μου. Του εξήγησα ότι πολλοί απο εμάς έχουμε μια ιστορία περικοπής δαπάνης να διηγηθούμε από απώλεια επισυναπτόμενου εγγράφου (σ.σ. “επισυναπτόμενο έγγραφο” το 2013… τι να πεις) και με διαβεβαίωσαν ότι από την πλευρά τους θα κάνουν ό,τι είναι δυνατόν να μην συμβεί κάτι τέτοιο και ότι θα μπορούσαν τουλάχιστον να δουν ένα συνδετυράκι για τις μικρές ίσως συνταγές κινολονών.  Επίσης μου εξήγησαν ότι σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσαν να κόψουν κάποιο λογαριασμό εάν υπήρχαν συρραπτικά, αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να αγνοήσουμε την οδηγία και να συνεχίσουμε όπως πριν, απλά απάντησαν σε αιτιάσεις συναδέλφων σχετικά.

 Εάν θέλετε τα συμπεράσματά μου απο την επίσκεψη αυτή, πιστεύω ότι λειτουργούμε φοβισμένα και αναχρονιστικά με ρυθμούς δημοσίου και αντίστοιχη νοοτροπία, εκεί υπάρχουν άνθρωποι ικανότατοι που θα μπορούσαμε να συνεργαστούμε προς όφελος και των δυο πλευρών. Επίσης πιστεύω ότι με το θέμα μάλλον ασχολήθηκαν άνθρωποι που ίσως να μην έχουν την ίδια οικειότητα με κάποιους άλλους στην ψηφιακή τεχνολογία: υπάρχουν τρόποι απλοί και εύκολοι που θα μπορούσαν να βελτιώσουν και να απλοποιήσουν τον τρόπο επεξεργασίας των συνταγών τους οποίους συζήτησα με τον συνάδελφο και φίλο Δημήτρη ο οποίος κατέχει χιλιάδες φορές περισσότερα από εμένα στην τεχνολογία, βοηθώντας πρώτα εμάς τους ίδιους ώστε να μπορούμε να ασχοληθούμε με αυτό που πραγματικά οφείλουμε να κάνουμε: την εκτέλεση της συνταγής και την ενημέρωση του ασθενή με ορθότητα και σαφήνεια για τον τρόπο χορήγησης των φαρμάκων.Posted by admin